enflasyonemeklilikötvdöviztümkiadplusel
DOLAR
16,1920
EURO
17,4658
ALTIN
965,28
BIST
2.438,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
K.Maraş
Açık
33°C
K.Maraş
33°C
Açık
Pazar Açık
34°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
34°C
Salı Açık
34°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
37°C

Tahin ile bir ilçenin talihi değişti

Türkiye’nin Irak sınırındaki Çukurca’da sağlanan desteklerle 150 ailenin geleneksel yöntemlerle ürettiği 26 ton susamdan elde edilen tahin, ilçe ekonomisine yaklaşık 1 milyon liralık katkı sağladı.

Tahin ile bir ilçenin talihi değişti
Tahin ile bir ilçenin talihi değişti

Hakkari’nin Irak sınırındaki 15 bin nüfuslu Çukurca ilçesinde geleneksel yöntemlerle yetiştirilen susamdan üretilen tahin “Zap” markasıyla sunulduğu piyasada ciddi talep gördü.

Irak sınırında engebeli arazi ve yüksek dağlarla çevrili olan ilçede ılıman iklimi nedeniyle incir, nar, pirinç, Trabzon hurması ve susam gibi ürünler yetiştiriliyor. Son yıllarda devletin üreticilere sağladığı destekle tarımsal üretimde artış yaşanan ilçede çiftçiler için en önemli gelir kaynağı olan susamın ekim alanları da kaymakamlık ve belediyenin desteğiyle 4 yıl önce hayata geçirilen “Zap Vadisi” projesi sayesinde genişledi.

Üretim 2,5 tondan 26 tona yükseldi

Kaymakamlık ve belediye tarafından verilen alım garantisinin ardından tarımla uğraşan 150’yi aşkın aile susam üretimine ağırlık verdi. Ailelerin ata tohumundan geleneksel yöntemlerle yetiştirdiği 2,5 ton susam bu süre zarfında 26 tona çıktı.

Ürettikleri susam kaymakamlık ve belediye tarafından satın alınan ailelere 1 milyon lira ödeme yapıldı. Uzun uğraşlar sonucu temizlenen tonlarca susamın suyla çalışan tarihi taş değirmenlerde öğütülmesiyle üretilen, doğallığı ve lezzetiyle ilgi gören tahin “Zap” markasıyla bölge kentlerinin yanı sıra farklı illere de gönderiliyor.

Çukurca susamı için organik ürün sertifikası süreci başlatıldı

Kaymakam Hasan Kurt, 4 yıl önce hayata geçirilen proje ile bölgedeki yöresel ürünlerin artırılması ve pazarlanmasının hedeflendiğini söyledi. İlçede bu sayede üretim yapılan tarım arazilerinde artış yaşandığını belirten Kurt, “2018’de proje hayata geçirildiğinde köylülerimizden, çiftçilerimizden aldığımız susam miktarı 2 bin 500 kilogramdı. Şimdi toplamda 26 tona yükseldi.” dedi.

Şu ana kadar aldıkları 26 ton susamdan 21 ton tahin üreterek Türkiye’nin farklı illerinin yanı sıra yurt dışına da gönderdiklerini vurgulayan Kurt, şöyle konuştu: “2018’den bu yana Zap tahini Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerine ulaşmış. Zap markası son zamanlarda yoğun ilgi görüyor. Üretim yapılan rakamlar git gide artmakta. Vatandaşlarımız bu neticeleri görünce susam üretmeye yöneldi. Biz sadece tahini değil birçok ürünü bu markayla satıyoruz. Hedefimiz ilerleyen yıllarda bu üretimi daha da fazla noktaya ulaştırmak. Bu yıl Çukurca susamının organik ürün sertifikası sürecini başlatıyoruz. Bizim susamımız ve tahinimiz ata tohumundan üretiliyor. Bölge insanının eskiden beri kullandığı usullerle tahini üretiyoruz. Bölgemizin kadınlarının, erkeklerinin geleneksel yöntemlerle onlarca yıldır yaptığı üretimi biz aslında bir anlamda markalaştırdık.”

Değirmenci Hacı Akkaya da bahar ayında susamın ekimine başladıklarını anlatarak, “3 ay sonra hasadını yapıyoruz. Tarlada kuruttuktan sonra temizleyip fırında kavuruyoruz ve değirmene götürüyoruz. Değirmen suyla çalışıyor. Dede ve babalarımız da bu işi yapardı. Türkiye’nin değişik illerinden ve Irak’tan isteyenler var” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.